Brushes (broertjes & zusjes)

Wanneer er in een gezin, naast het kind met autisme, een of meerdere kinderen aanwezig zijn, dan spreekt men wel van een brusje.
Hiermee wordt dan een broer of zus mee aangeduid.

Deze brusjes hebben natuurlijk ook te maken met alles wat er speelt rondom hun broer of zus.
Hoe je deze kinderen op een duidelijke manier kunt uitleggen wat autisme is en hoe zij hiermee om kunnen gaan, is op een heel begrijpelijke manier omschreven door Caroline, op haar site
www.autismeinbegrijpelijketaal.nl

Ik heb toestemming van haar om de tekst over brusjes te gebruiken voor deze site.
Soms letterlijk, soms aangepast.
Hiervoor wil ik Caroline hartelijk danken!

Wat kan een broer/zus van een kind met autisme doen?

Letterlijk taalgebruik

Een kind met autisme neemt de taal vaak erg letterlijk.
Een opmerking van: "het lijkt hier wel een zwembad" kan voor veel verwarring zorgen. Probeer de woorden te vinden die je wel bedoelt: "wat is het hier toch nat..." Dan kan een hoop frustratie worden voorkomen.

Samenspelen

Als ze samenspelen zal de broer/zus met autisme al snel de baas (willen) spelen. Dit doen ze omdat ze graag willen weten hoe het spel zal verlopen, niet zo zeer omdat ze de baas willen zijn. Alleen zo is het spel voor hen veilig.


Ook doen-alsof-spelletjes zijn zeer moeilijk te begrijpen voor hen.
Als een spelletje niet wordt begrepen, leg dat spelletje goed uit zodat iedereen kan meespelen. Bij voordringen mag  best gezegd worden dat  het kind op zijn/haar beurt moet wachten. Het zal soms niet makkelijk zijn, maar zo zijn nu eenmaal de regels. Thuis maar ook op school en in het verdere leven.

Als een kind met autisme liever even alleen speelt dan is dat natuurlijk ook in orde. Maar als het te lang duurt vraag dan of broer/zus even mee mag spelen.

Geen verrassingen

Kinderen met autisme houden meestal niet van veranderingen en verrassingen. Ze willen graag precies weten wat er staat te gebeuren.
Misschien wordt er gewerkt met een picto-bord vol met plaatjes die de hele dag uitbeelden. Van plotselinge veranderingen in het programma kan dit kind zenuwachtig worden, boos of zelfs overstuur.
Geef veranderingen vroeg aan. Minstens een half uur tot een uur van te voren. Misschien kunnen samen de picto's veranderd worden.
Mocht het kind  van streek zijn omdat het niet weet wat het moet doen... neem het dan mee naar het pictobord en laat zien waar het nu tijd voor is of help hem/haar even op weg met een activiteit.

Kinderen met autisme houden van struktuur, maar het moet geen "staktuur" worden!!
Juist door hen te leren dat dingen soms anders gaan dan afgesproken, leren ze hiermee omgaan.